Tweede kerstdag in Antwerpen

In België kent men geen tweede Kerstdag. In Nederland is 26 december wel een officiële feestdag, in België niet. Toch is deze dag in Antwerpen niet helemaal business as usual. Zo zijn de meeste musea op 26 december ook gesloten. Sommige musea beperken de Kerstsluiting wel tot alleen 25 december, dus ga naar de officiële musea-sites voor de juiste openingsdagen en -tijden.

De Kerstmarkt en de ijspiste zijn vandaag geopend. Bij goed weer is deze dag een topdag voor beide evenementen, vooral door de toestroom van grote aantallen Nederlanders. Vooral op de Kerstmarkt is het halverwege de middag vaak schuifelend tussen de drukte jezelf voortbewegen.

De restaurants zijn gewoon geopend, tenzij het een dag van de week is dat ze normaal gesproken ook gesloten zouden zijn. De kans is groot dat je dan op 26 december ook voor een gesloten deur komt te staan.

Belangrijke attracties zoals de dierentuin (ZOO Antwerpen), Chocolate Nation en de rondvaartboten zijn op 26 december geopend. Sommige rondvaartboten hanteren een speciaal vaarschema op deze dag.

Filmliefhebbers kunnen op 26 december terecht in de bioscopen. Deze dag is nog drukker dan de dag ervoor, omdat de mensen toch wat meer er op uit trekken dan op eerste Kerstdag. Vanwege de grote toeloop op deze dag is vooraf reserveren bijna noodzakelijk, zeker als je naar de populairste films wilt gaan.

Op 26 december zijn de winkels in Antwerpen gewoon geopend. Dus niet alleen meubelzaken en autodealers, maar ook de winkels in winkelcentra en winkelstraten zijn op tweede Kerstdag gewoon geopend. Valt 26 december op een zondag? Dan zijn de winkels in Antwerpen eigenlijk niet geopend. Omdat de regels omtrent koopzondagen versoepeld zijn en de 26e december een drukke dag is in Antwerpen, wordt 26 december vaak als koopzondag aangemerkt. Dit geldt dan voor het centrum van Antwerpen. Hier kun je bekijken of er sprake is van een koopzondag.

De Vogelenmarkt, die door Nederlanders vaak Vogeltjesmarkt genoemd wordt, wordt op alle zondagen van het jaar gehouden. Dit geldt ook als deze op een feestdag valt, dus bijvoorbeeld met Kerstmis. Mocht 26 december op een zondag vallen dan kun je rondom het Theaterplein en de Oude Vaartplaats van 8 tot 13 uur terecht op de Vogelenmarkt.

Tweede Kerstdag in Antwerpen