Activiteiten en evenementen tijdens Kerstmis

Kerstmis in Antwerpen betekent naast de vaste evenementen zoals de Kerstmarkt en de ijspiste vaak dat er nog meer te doen is in de stad. De samenstelling van ‘Feest in ’t Stad’ of ‘Winter in Antwerpen’, zoals de festiviteiten in december genoemd worden, verschilt van jaar tot jaar. De gemeente Antwerpen slaagt er echter ieder jaar in om een aantal leuke activiteiten tijdens en rondom Kerstmis te organiseren.

Een overzicht van een aantal activiteiten en evenementen die in Antwerpen tijdens de decembermaand in het verleden georganiseerd zijn of nog plaats gaan vinden:

Winterfoor

De winterfoor is een indoorkermis voor kinderen. Deze kleine kermis is vooral leuk voor jeugdigen van pakweg 3 tot 12 jaar. Of de winterfoor er staat en waar hij staat, verschilt van jaar tot jaar.

Levende Kerststal

Bij de Onze Lieve Vrouw kathedraal vind je sommige jaren een levende Kerststal. Tijdens Kerstmis tref je ’s middags een echte Maria, Jozef en herders aan in deze grote stal. Je kunt er niet blind vanuit gaan dat deze kerststal er staat. Sommige jaren staat hij er wel en andere jaren niet.

Kerstboomverbranding

Het einde van de feestelijkheden rondom Kerstmis werd traditioneel in januari afgesloten met een kerstboomverbranding op Linkeroever. De exacte datum verschilde van jaar tot jaar, maar meestal was het in de tweede week van januari. Het lijkt er op (maar dat weten we niet zeker) dat men vanwege het milieu gestopt is met het feestelijk verbranden van kerstbomen.

Reuzenrad

Langs de Schelde wordt in de winter een flink reuzenrad geplaatst. Vanaf het hoogste punt (ongeveer 60 meter) heb je dan een schitterend uitzicht over Antwerpen. Vooral ’s avonds vlak na zonsondergang heb je een prachtig panorama over de stad Antwerpen. Houd er rekening mee dat het ondanks de afgesloten cabines toch erg koud kan worden als je bovenin hangt. Vooral de ligging aan de Schelde zorgt ervoor dat wind en kou vrij spel hebben.

ANDERE LOCATIE VANWEGE WERKEN AAN DE SCHELDEKAAIEN

Vanwege de werkzaamheden aan de Scheldekaaien staat het reuzenrad tijdens de winter van 2023/2024 op het Koningin Astridplein, bij het Centraal Station.

activiteiten en evenementen tijdens Kerst in Antwerpen